MAGYAR PIZZA BAJNOKSÁG
VERSENYSZABÁLYZAT
PIZZA CLASSICA – PIZZA ROMANA – PIZZA NAPOLETANA – PIZZA A DUE
&
+ 1 AMATŐR VERSENY – HÁZI PIZZA, AHOGY OTTHON KÉSZÍTED
0. AZ ESEMÉNY
A MAGYAR PIZZA BAJNOKSÁGOT a Magyar Pizza Szövetség szervezi a Sirha-Hungexpo kiállítással együttműködésben.
1. RÉSZTVEVŐK
1.1 A versenyen minden pizzaiolo részt vehet, aki betöltötte a 16. életévét, akár egyéni indulóként, saját pizzériáját, vagy munkahelyét képviselve. A regisztrált versenyzők nem működhetnek közre semmilyen formában a szponzor cégek munkájában a verseny ideje alatt.
2. REGISZTRÁCIÓS ELJÁRÁS
2.1 A jelentkezés a hivatalos honlapon (www.fupihungary.hu) keresztül történik, az ott megjelölt időponttól a helyek beteltéig.
2.2 Csak online jelentkezés lehetséges, amely csak akkor érvényes, ha minden adat és a nevezési díj is befizetésre került.
2.3 A nevezési díjat utalással lehet befizetni, az Egyesület számlaszámára.
2.4 Egy versenyző maximum három kategóriára nevezhet az alábbiak közül: PIZZA CLASSICA – PIZZA ROMANA – PIZZA NAPOLETANA – PIZZA A DUE – 1 AMATŐR VERSENY/HÁZI PIZZA, AHOGY OTTHON KÉSZÍTED.
2.5 Mindenki saját magát, pizzériáját, vagy munkahelyét képviselheti.
2.6 A „Pizza Classica” kategória versenyzőinek választaniuk kell, hogy az első, második vagy harmadik versenynapon kívánnak versenyezni – a rendelkezésre álló helyek függvényében. Kizárólag akkor, ha a versenyző a harmadik napot választja, azt is meg kell jelölnie, melyik időpontban kíván versenyezni, szintén a szabad helyek függvényében.
2.7 A PIZZA ROMANA – PIZZA NAPOLETANA – PIZZA A DUE kategóriák versenyzőinek napot és időpontot is választaniuk kell – a szabad versenyidősávok szerint.
2.8 A versenyzőknek kötelesek megjelenni a versenyhelyszínen a regisztráció során kiválasztott napon és időpontban.
- 2.8.1 Késés esetén a versenyző még részt vehet a versenyen, de csak a hátralévő idő áll rendelkezésére, az eredetileg választott kezdési időponttól számítva. Ha a versenyző a számára kijelölt időkeret lejárta után érkezik meg, nem vehet részt a versenyen, és a nevezési díjat sem térítik vissza.
2.9 A nevezési díj minden egyes kategóriára és versenyzőre: 250 € online jelentkezés esetén, amit a regisztráció megnyitásától számított 3 munkanapon belül teljesíteni kell. A késve befizetett nevezési díjak érvénytelenítik a regisztrációt. Amennyiben a versenyző több kategóriára nevez, minden egyes kategóriában 250 € a nevezési díj. Minden versenyszámra külön-külön kell jelentkezni.
2.10 Minden kategória versenyzőjének reggel 9:00-kor kell megjelennie a versenye napján a Hungexpo helyszínen (1101 Budapest, Albertirsai út 10.) a megadott pavilonban, a Verseny Titkárságán, ahol igazolják személyes adataikat és átveszik a versenyszámukat.
2.11 A helyszínen, a versenynapokon nem lehetséges regisztrálni.
2.12 Ha a versenyző nem tud részt venni, a nevezési díj csak akkor téríthető vissza, ha a távolmaradást legalább 30 nappal a rendezvény kezdete előtt írásban jelzik a szervezők felé. Késés esetén a versenyző csak a maradék időben versenyezhet, teljes kihagyás esetén nincs visszatérítés.
3. ÖLTÖZET
3.1 A versenyen való részvétel csak megfelelő és tiszta munkaruházatban engedélyezett, amely az alábbiakból áll: fejfedő vagy kendő, póló, kabát vagy munkafelső, konyhai nadrág, megfelelő zárt lábbeli. Tilos bármilyen ékszer, karkötő, gyűrű vagy karóra viselése.
3.2 A versenyzők viselhetik: a saját egyesületük vagy szakmai csoportjuk egyenruháját, vagy saját éttermük/pizzériájuk formaruháját, azonban nem viselhetnek: kereskedelmi márkákat, olyan cégek logóit, amelyek nem hivatalos szponzorai a versenynek.
3.3 A zsűri ellenőrzi a szabályzatnak való megfelelést. Szabálytalanság esetén büntetőpontokat oszt ki, amelyek összeadódnak a technikai értékelés során.
- Hiányzó fejfedő: –10 pont
- Hiányos vagy nem tiszta öltözet: –10 pont
- Ékszer, karkötő, óra, gyűrű viselése: –10 pont
3.4 A díjátadó színpadára csak azok a versenyzők léphetnek fel, akik teljes pizzaioló egyenruhában vannak, és nem viselnek kereskedelmi márkákat vagy nem hivatalos logókat.
4. GASZTRONÓMIA
4.1 A verseny témája: „A Pizza”
4.2 Nem megengedettek: desszert pizzák, szendvicsként tálalt pizzák. Megengedett: Calzone.
4.3 A versenyzők saját alapanyaggal dolgoznak.
4.4 A szervezők csak alapvető eszközöket és tésztatároló teret biztosítanak.
4.5 A szervezők egy külön tésztakészítő és tároló területet alakítanak ki. A tészták megőrzéséért minden pillanatban a versenyző viseli a teljes felelősséget. A tészta-előkészítő zóna elérhető: A versenynapokon reggel 7:00-tól az adott nap utolsó fordulójának befejezéséig. A verseny előtti napon: 9:00–12:00 és 15:00–18:00 között.
4.6 Minden versenyző hozhat magával egy segítőt, de a segítő nem vehet részt a pizza elkészítésében – csak logisztikai vagy technikai támogatást nyújthat. A segítőnek ugyanazt az öltözködési szabályzatot kell követnie, mint a versenyzőnek (lásd: 3. pont). A „Pizza a Due” kategóriában segítő nem engedélyezett – lásd: 5.4 pont.
4.7 A verseny után egy versenyfelügyelő ellenőrzi, hogy a versenyző: eltávolította-e minden saját eszközét, hozzávalóját a felkészítő területről, és kitakarította-e a munkaterületét. Aki ezt elmulasztja, azonnali kizárásban részesül, fellebbezési lehetőség nélkül.
4.8 A verseny ideje alatt a versenyző csak a számára kijelölt sütőállomást használhatja, és nem hagyhatja el azt, amíg a pizzája el nem készül.
4.9 A „zsűri” jelzésére a versenyző elkészít egy darab pizzát, amit megsüt, majd saját tálon vagy prezentációs alátéten bemutat a zsűrinek. A pizzát a kategória szabályzatában meghatározott időn belül kell elkészíteni (lásd: 5. pont). Kóstolásra kizárólag a szervezők által biztosított tányérokon kerül sor.
4.10 Amennyiben a versenyző túllépi a megengedett időkeretet, az alábbi büntetőpontok kerülnek levonásra:
- 1–60 másodperc késés: –15 pont
- 61–120 másodperc: –25 pont
- 121 másodperc vagy több: –50 pont
4.11 A pizzát csak maga a versenyző adhatja át a zsűrinek. A segítő nem kommunikálhat a zsűrivel. A pizza mellé felszolgálható egy odaillő ital, de szigorúan tilos: bármilyen kiegészítő tárgy (evőeszköz, tálalóeszköz) elhelyezése a zsűriasztalokon, ajándék vagy emléktárgy felajánlása. E szabály megszegése azonnali kizárást von maga után.
5. KATEGÓRIASPECIFIKUS SZABÁLYOK
5.1 Pizza Classica
- 5.1.1 A versenyző választhat: fatüzelésű vagy elektromos sütő.
- 5.1.2 Maximum versenyidő: 12 perc.
- 5.1.3 A pizza legyen kerek formájú, és közvetlenül a kőlapra sütve készüljön.
5.2 Pizza Romana
- 5.2.1 Elektromos sütőben történik.
- 5.2.2 Maximum idő: 30 perc.
- 5.2.3 Előre sütött tészta tilos, kivéve ha az előre egyeztetett, és aznap reggel 7:00-tól a szervezői sütőkben történt. A pizzát – a tepsibe helyezve – a zsűri jelenlétében kell készíteni.
- 5.2.4 Az esetleges újrakelesztést a zsűrivel előre egyeztetni kell. A tésztákat speciális kocsikon kell elhelyezni, amit a szervezők biztosítanak.
5.3 Pizza Napoletana
- 5.3.1 Fatüzelésű kemencében készül. Szigorúan követni kell a Pizza Napoletana (hagyományos különleges jellegű) szabályozást, amit az olasz agrárminisztérium hagyott jóvá. Egy Pizza Napoletana-inspektor ellenőrzi a megfelelést. Ha a pizza nem felel meg, kizárás jár érte.
- 5.3.2 Maximum idő: 10 perc.
5.4 Pizza a Due (kétfős csapat)
- 5.4.1 Elektromos sütőben készül.
- 5.4.2 Maximum idő: 20 perc.
- 5.4.3 A csapat egy pizzaiolóból és egy szakácsból áll. A szakácsnak igazolnia kell hivatását vagy nyilatkoznia kell róla.
- 5.4.4 A pizzaiolo a tésztáért, a szakács a feltétért felel – a feltétek lehetőség szerint a zsűri előtt készüljenek. Az együttműködés megengedett.
- 5.4.5 A szakács két indukciós főzőlappal dolgozhat, vagy saját eszközöket is hozhat (max. 2 elektromos hőforrás használható egyszerre a sütőn kívül).
- 5.4.5.1 A szervezők által biztosított indukciós főzőlapok helyett a versenyzők saját elektromos hőforrást is hozhatnak, amely egyiket vagy mindkettőt kiválthatja.
- 5.4.5.2 A verseny során legfeljebb két elektromos hőforrást lehet egyszerre használni (a pizzasütő kemencén kívül). Az eszközöknek meg kell felelniük a biztonsági előírásoknak.
- 5.4.6 A verseny alatt a két versenyző együtt foglalja el a kijelölt sütőállomást, és nem hagyhatják el azt, amíg a pizza teljesen el nem készül. A teljes versenyidő: 20 perc.
- 5.4.7 Amikor a pizza elkészült, a két versenyző együtt mutatja be azt a zsűrinek, saját tálon vagy prezentációs alátéten. A bemutató során ismertetniük kell a pizza elkészítésének folyamatát, a receptet és alapanyagokat, és minden egyéb részletet, amit fontosnak tartanak.
- 5.4.8 A versenyzők nem közelíthetik meg a zsűriasztalt a pizza bemutatása előtt. Aki ezt megszegi, automatikus kizárásban részesül.
6. ZSŰRI, PONTOZÁS ÉS EREDMÉNYEK
- 6.1 A pizzákat egy szakmailag elismert zsűri értékeli.
- 6.2 Minden versenyző mellett egy „zsűri” (Giudice al Forno) áll a teljes verseny alatt. Ez a zsűritag 1–100 pontot ad a TECHNIKAI KIVITELEZÉSRE a sütőnél, figyelembe véve: szakmaiság, megjelenés (ruházat), ügyesség, gyorsaság, pontosság, tisztaság, technika és időkezelés.
- 6.3 A kóstoló zsűri négy főből áll. Minden zsűritag 1–100 pontot ad ÍZRE ÉS SÜTÉSMINŐSÉGRE.
- 6.4 A „Pizza a Due” kategóriában a kóstoló zsűri további 1–100 pontot ad a KREATIVITÁSRA ÉS INNOVÁCIÓRA.
- 6.5 Az egyes zsűritagok pontszámai összeadódnak. A maximálisan elérhető pontszám: 900 pont egyéni kategóriákban, 1300 pont a „Pizza a Due” versenyen.
- 6.6 A zsűri döntése végleges és megfellebbezhetetlen. Videós vagy egyéb bizonyítékok alapján nem lehet fellebbezni. Reklamációt csak írásban lehet benyújtani, az esemény zárása utáni naptól számított 10 napon belül. Ez nem vonja maga után a döntés felülvizsgálatát.
- 6.7 A hivatalos ranglista és a pontszámok a www.fupihungary.hu weboldalon jelennek meg a díjátadó után. Minden versenyző betekinthet saját értékelőlapjába a verseny után, előzetes e-mail kérés alapján, szkennelt formában.
7. ETIKAI KÓDEX
7.1 A versenyszabályzat aláírásával minden résztvevő vállalja, hogy a törvényeknek megfelelően, illetve a Magyar Pizza Szövetség etikai kódex elveivel és szabályaival összhangban viselkedik. A kódex röviden összefoglalva elérhető a www.fupihungary.hu weboldalon.
8. EGYÉB RENDELKEZÉSEK
- 8.1 A szervezők minden reklám- és képi anyaghoz kapcsolódó jogot fenntartanak, beleértve a fotókat, videókat és egyéb tartalmakat. Ezeket szabadon felhasználhatják, ellenszolgáltatás nélkül, a résztvevők hozzájárulása nélkül is – egy évig.
- 8.2 A kategória győztesek kötelesek ingyenesen részt venni a szervezők által kijelölt további eseményeken, belföldön vagy külföldön.
- 8.3 A zsűrinek nem felszolgált pizzák a versenyzők rendelkezésére állnak. Ha a versenyző nem él ezzel, akkor a pizzát a közönség kóstolására bocsáthatják.
- 8.4 A szervezők fenntartják a jogot, hogy bármikor módosítsák a szabályzatot, ha az a verseny gördülékenyebb lebonyolítását szolgálja.