MAGYAR PIZZA BAJNOKSÁG VERSENYSZABÁLYZAT
2026. március 3-5.
Pizza Classica
Pizza Romana
Pizza Napoletana
Pizza a Due
Amatőr
0. AZ ESEMÉNY
A MAGYAR PIZZA BAJNOKSÁGOT a Magyar Pizza Szövetség szervezi a Sirha-Hungexpo kiállítással együttműködésben.1. RÉSZTVEVŐK
- 1.1 A versenyen minden pizzaiolo részt vehet, aki betöltötte a 16. életévét, akár egyéni indulóként, saját pizzériáját, vagy munkahelyét képviselve. A regisztrált versenyzők nem működhetnek közre semmilyen formában a szponzor cégek munkájában a verseny ideje alatt.
2. REGISZTRÁCIÓS ELJÁRÁS
-
- 2.1 A jelentkezés a hivatalos honlapon (www.fupihungary.hu) keresztül történik, az ott megjelölt időponttól a helyek beteltéig.
- 2.2 Csak online jelentkezés lehetséges, amely csak akkor érvényes, ha minden adat és a nevezési díj is befizetésre került.
- 2.3 A nevezési díjat utalással lehet befizetni, az Egyesület számlaszámára. Magyar Pizza Szövetség MBH Bank 10300002-15768978-00014905 Közlemény: Név + választott verseny/ek
- 2.4 Egy versenyző maximum három kategóriára nevezhet az alábbiak közül: PIZZA CLASSICA – PIZZA ROMANA – PIZZA NAPOLETANA – PIZZA A DUE – 1 AMATŐR VERSENY / HÁZI PIZZA, AHOGY OTTHON KÉSZÍTED.
- 2.5 Mindenki saját magát, pizzériáját, vagy munkahelyét képviselheti.
- 2.6 A kategóriák versenyzői az első, második vagy harmadik versenynapon versenyeznek – a rendelkezésre álló helyek függvényében.
- 2.7 A versenyzők kötelesek megjelenni a versenyhelyszínen a regisztráció során kiválasztott napon és időpontban.
- 2.8 Késés esetén a versenyző még részt vehet a versenyen, de csak a hátralévő idő áll rendelkezésére, az eredetileg választott kezdési időponttól számítva. Ha a versenyző a számára kijelölt időkeret lejárta után érkezik meg, nem vehet részt a versenyen, és a nevezési díjat sem térítik vissza.
- 2.9 A nevezési díj minden egyes kategóriára és versenyzőre: 50 000 Ft online jelentkezés esetén, amit a regisztráció megnyitásától számított 3 munkanapon belül teljesíteni kell. A késve befizetett nevezési díjak érvénytelenítik a regisztrációt. Amennyiben a versenyző több kategóriára nevez, minden egyes kategóriában 50 000 Ft a nevezési díj.
- 2.10 Minden kategória versenyzőjének reggel 9:00-kor kell megjelennie a Hungexpo helyszínen (1101 Budapest, Albertirsai út 10.) a megadott pavilonban, a Verseny Titkárságán.
- 2.11 A helyszínen, a versenynapokon nem lehetséges regisztrálni.
- 2.12 Ha a versenyző nem tud részt venni, a nevezési díj csak akkor téríthető vissza, ha a távolmaradást legalább 30 nappal a rendezvény kezdete előtt írásban jelzik.
3. ÖLTÖZET
3.1 A versenyen való részvétel csak megfelelő és tiszta munkaruházatban engedélyezett. Tilos bármilyen ékszer, karkötő, gyűrű vagy karóra viselése. 3.2 A versenyzők viselhetik egyesületük, szakmai csoportjuk vagy éttermük egyenruháját, azonban nem viselhetnek kereskedelmi márkákat, amelyek nem hivatalos szponzorok. 3.3 A zsűri ellenőrzi a szabályzat betartását.Büntetések:
- Hiányzó fejfedő: –10 pont
- Hiányos vagy nem tiszta öltözet: –10 pont
- Ékszer, karkötő, óra, gyűrű viselése: –10 pont
4. GASZTRONÓMIA
- 4.1 A verseny témája: „A Pizza”.
- 4.2 Nem megengedettek: desszert pizzák, szendvicsként tálalt pizzák. Megengedett: Calzone.
- 4.3 A versenyzők saját alapanyaggal dolgoznak.
- 4.4 A szervezők csak alapvető eszközöket biztosítanak.
- 4.5 A tésztakészítő zóna 8:00-tól elérhető.
- 4.6 Minden versenyző hozhat segítőt (Pizza a Due kivétel).
- 4.7 A verseny végén a munkaterület tisztán hagyása kötelező.
- 4.8 A versenyző nem hagyhatja el a sütőállomást a pizza elkészítéséig.
- 4.9 A zsűri jelzésére 1 pizzát kell elkészíteni és bemutatni.
- 4.10 Késési büntetések:
- 1–60 mp késés: –15 pont
- 61–120 mp: –25 pont
- 121+ mp: –50 pont
- 4.11 A pizzát csak a versenyző adhatja át. Ajándék, extra tárgy tilos.
5. KATEGÓRIASPECIFIKUS SZABÁLYOK
5.1 Pizza Classica
- 5.1.1 Fatüzelésű vagy elektromos sütő választható.
- 5.1.2 Max idő: 12 perc.
- 5.1.3 Kerek forma, közvetlenül a kőlapra sütve.
5.2 Pizza Romana
- 5.2.1 Elektromos sütőben készül.
- 5.2.2 Max idő: 30 perc.
- 5.2.3 Előre sütött tészta tilos.
5.3 Pizza Napoletana
- 5.3.1 Fatüzelésű kemencében készül, szigorú szabályozás szerint.
- 5.3.2 Max idő: 10 perc.
5.4 Pizza a Due (kétfős csapat)
- 5.4.1 Elektromos sütőben készül.
- 5.4.2 Max idő: 20 perc.
- 5.4.3 A csapat pizzaiolóból és szakácsból áll.
- 5.4.4 A pizzaiolo a tésztáért, a szakács a feltétért felel.
-
5.4.5. Legfeljebb két elektromos hőforrás áll rendelkezésre a hozzávalók elkészítéséhez.
A versenyzők saját előkészítő eszközeiket is használhatják, a következő korlátozások betartásával:
- 5.4.5.1. Más elektromos hőforrások is helyettesíthetik a szervezők által biztosított elektromos főzőlapok egyikét vagy mindkettőt.
- 5.4.5.2. Az elektromos hőforrások száma nem haladhatja meg a két egyidejű használatot (a pizzakemencét kivéve), és meg kell felelniük a biztonsági előírásoknak.
- 5.4.6 A csapat nem hagyhatja el a sütőállomást.
- 5.4.7 A kész pizzát együtt mutatják be.
- 5.4.8 A zsűriasztal megközelítése a bemutató előtt tilos.
5.5. + 1 AMATŐR VERSENY
- 5.5.1 Elektromos sütőben készül
- 5.5.2 Max idő: 15 perc.
- 5.1.3 Elvárt a kerek forma és a 32 cm átmérő méret
6. ZSŰRI, PONTOZÁS ÉS EREDMÉNYEK
- 6.1 Elismert szakmai zsűri értékel.
- 6.2 A „Giudice al Forno” 1–100 pontot ad a technikai kivitelezésre.
- 6.3 A kóstoló zsűri 1–100 pontot ad ízre és sütésminőségre.
- 6.4 Pizza a Due kategória +100 pont kreativitásra.
- 6.5 Max pontszám: 900 vagy 1300.
- 6.6 A döntés végleges.
- 6.7 A ranglista a weboldalon jelenik meg.
7. ETIKAI KÓDEX
7.1 Minden résztvevő köteles jogkövető és jogtisztelő módon eljárni, és betartani a társadalmilag elfogadott erkölcsi normákat.8. EGYÉB RENDELKEZÉSEK
- 8.1 A szervezők fenntartják a jogot a fénykép-, videó- és egyéb anyagok felhasználására 1 évig.
- 8.2 A kategóriagyőztesek kötelesek részt venni kijelölt eseményeken.
- 8.3 A fel nem használt pizzák a közönségnek adhatók.
- 8.4 A szervezők bármikor módosíthatják a szabályzatot.